Friday, July 20, 2007

Αμερικάνικο Σύστημα Υγείας...


Διάβασα πρόσφατα ένα κείμενο στο blog της Nowhere Girl, μιας Αμερικανίδας που ζει στην Μασαχουσέτη. Αφορούσε το Αμερικάνικο Σύστημα Υγείας και κυρίως το θέμα της Ασφάλισης. Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και της ζήτησα να μου δώσει την άδεια να το μεταφράσω στα ελληνικά και να το ανεβάσω εδώ και δέχτηκε.

"Από το προηγούμενο Σάββατο [30.06.2007], παραβιάζω τον πρόσφατο πολιτειακό νόμο που απαιτεί όλοι οι κάτοικοι της Μασαχουσέτης να έχουν ασφάλεια υγείας. Είχα ασφάλεια όταν εργαζόμουν, αλλά τώρα που είμαι άνεργη δεν μπορώ να την αντέξω οικονομικά. Έχω δικαίωμα να συνεχίσω την ασφάλεια υγείας μου μέσω του προηγούμενου εργοδότη μου, μέσω COBRA, αλλά οι πληρωμές θα ήταν $300 μηνιαίως. Δεν μπορώ να το αντέξω αυτό τώρα που είμαι στην ανεργία, γιατί το να έχω ασφάλεια υγείας θα σήμαινε ότι θα είχα $300 λιγότερα για το ενοίκιο κάθε μήνα. Για να δούμε, τι επιλέγω: ασφάλεια υγείας ή ενοίκιο; Λυπάμαι, αλλά το ενοίκιο κερδίζει. Το ενοίκιο κερδίζει πάντα. Αλλά εάν δεν αποκτήσω ασφάλεια υγείας θα πρέπει να πληρώσω πρόστιμο το 2008 με την φορολογική μου δήλωση.

Οι αυξανόμενες δαπάνες της υγειονομικής περίθαλψης ήταν πάντα ένα πρόβλημα στην Αμερική. Ενώ πολλά βιομηχανοποιημένα έθνη προσφέρουν την εθνικοποιημένη υγειονομική περίθαλψη στους πολίτες τους, η αμερικανική κυβέρνηση πάντα ανησυχούσε μήπως κάτι τέτοιο θα είχε την γεύση του σοσιαλισμού, ο οποίος στα μάτια τους είναι μόλις ένα βήμα μακριά από τον κομμουνισμό. (Αυτός είναι, επίσης, ο λόγος που οι σιδηρόδρομοί μας δεν εθνικοποιούνται και για αυτό η Amtrak είναι πάντα στην οικονομική κρίση). Και αυτά τα έθνη με την εθνικοποιημένη υγειονομική περίθαλψη φορολογούν τους πολίτες τους για να καλύψουν το κόστος. Αλλά αισθάνομαι ότι μία πολιτεία που απαιτεί από όλους τους κατοίκους της να έχουν ασφάλεια υγείας τιμωρεί πολλούς αθώους ανθρώπους για τις αμαρτίες μερικών που εξαπατούν το σύστημα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ούτε τη χαμηλού κόστους ασφάλεια υγείας ή άνθρωποι όπως εγώ που είναι άνεργοι. Και σήμερα έχω αρχίσει να βλέπω διαφημιστικά νέων εταιριών που ξεπετάγονται σαν μανιτάρια, οι οποίες προσφέρουν "προσιτή" ασφάλεια υγείας με τον ίδιο τρόπο που επιχειρήσεις όπως η Geico ή η Amica προσφέρουν χαμηλού κόστους ασφάλειες αυτοκινήτων. Εμένα μου φαίνονται λίγο ύποπτοι. Είναι σαν αυτός ο νέος νόμος ανοίγει την πόρτα σε πολλές επιχειρήσεις της μιας νυκτός. Το μόνο που χρειάζονται τώρα είναι ένας χαρούμενος διαφημιστής ή μια ανθρωπόμορφη μασκότ σε ένα πνευματώδες διαφημιστικό τριάντα δευτερολέπτων. Ίσως, εάν οι άνθρωποι των σπηλαίων της Geico.com δεν είναι πολυάσχολοι, να μπορούσαν να σπάσουν ένα πόδι ή να εμπλακούν σε ένα ατύχημα αυτοκινήτων και να εμφανιστούν σε μια διαφήμιση ασφάλειας υγείας. Αλλά θέλω πραγματικά να βάλω την υγεία μου στα χέρια αυτών των ανθρώπων;

Αυτός ο νέος νόμος δεν κάνει καμία προσπάθεια να μεταρρυθμίσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα οδηγήσει στην καθιέρωση νέων επιχειρήσεων που πραγματικά θα προσφέρουν ποιοτική και προσιτή ασφάλεια υγείας. Αυτός ο νόμος προστατεύει τη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης, τουλάχιστον στη Μασαχουσέτη, με το να σιγουρεύει ότι δεν θα χάνουν χρήματα. Ξέρω ότι είναι ένα πρόβλημα για αυτούς, αλλά οι ανεβασμένες στα ύψη δαπάνες της υγειονομικής περίθαλψης και οι εξουθενωτικές δαπάνες που μπορούν να προκύψουν εάν κάποιος αρρωστήσει ή βρεθεί σε ένα ατύχημα, μπορούν κυριολεκτικά να οδηγήσουν ανθρώπους σε πτώχευση. Η μητέρα μου είναι με δάκρυα, σχεδόν καθημερινή βάση, επειδή, ως συνταξιούχος χήρα με ένα σταθερό εισόδημα, συντρίβεται από τους λογαριασμούς για τις θεραπείες του καρκίνου του μαστού της, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αυτοί των βιοψιών, μιας σωτήριας ογκεκτομής, και οι ακτινοθεραπείες. Η Medicare καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος και δεν καλύπτει το κόστος των χαπιών ακτινοβολίας που θα πρέπει να πάρει για τα επόμενα τρία έως πέντε έτη. Στην πραγματικότητα, η Medicare δεν καλύπτει το κόστος των συνταγογραφημένων φαρμάκων, και πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι χρειάζονται πολλά φάρμακα.

Συμπτωματικά, το νέο ντοκιμαντέρ του Michael Moore "Sicko" έκανε πρεμιέρα, σε περιορισμένο, κοινό αυτό το Σαββατοκύριακο. Αφορά ακριβώς αυτό το ζήτημα της υπερβολικά υψηλού κόστους υγειονομικής περίθαλψης των Αμερικάνων. Όντας στην τρέχουσα δυσάρεστη κατάστασή μου, θα επιδοκίμαζα κανονικά αυτήν την προσπάθεια, αλλά δεν συμπαθώ Michael Moore. Τα ντοκιμαντέρ του είναι πάντα μονόπλευρα, και φαίνεται ότι τα μαγειρεύει προκειμένου να φανεί αυτό που έχει επιλέξει να παρουσιάσει ή, αντιθέτως, να μην παρουσιάσει, προκειμένου να επιβάλει στον θεατή να δεχτεί την υποκειμενική του άποψη ως γεγονός. Στην πραγματικότητα, είδα μια συνέντευξη του στο CNN σήμερα, και ο παρουσιαστής ρώτησε τον Moore γιατί δεν είχε κανέναν αντιπρόσωπο της βιομηχανίας υγειονομικής περίθαλψης που υπερασπίσει την θέση του στο "Sicko" Η Απάντηση του Moore; Το παραφράζω, αλλά βασικά είπε ότι δεν χρειάστηκε επειδή οι Αμερικανοί γνωρίζουν ήδη τι κάνει η βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης σε αυτούς. Με άλλα λόγια, στην πραγματικότητα δεν δικαιολόγησε την παράλειψη της αντίθετης άποψης. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω δει το "Sicko" και δεν σκοπεύω να το δω, έτσι μπορεί να κάνω λάθος για αυτό, αλλά αμφιβάλλω.

Θα κατεβώ τώρα από το βήμα του ρήτορα. Ελπίζω να μην πέσω και τραυματιστώ προτού αποκτήσω ξανά ασφάλεια."

Το αρχικό πόστ εδώ.

Σημειώσεις:

COBRA είναι νόμος που επιτρέπει ένας εργαζόμενος να διατηρήσει την ασφάλιση που του έχει κάνει ο εργοδότης του, ακόμα και αν απολυθεί, αρκεί να πληρώνει τα ασφάλιστρα.

Η Amtrak είναι εταιρεία σιδηροδρόμων. Η GEICO και η Amica ασφαλιστικές εταιρείες.


[ENG] Greek translation of Nowhere Girl's post about the newly enacted state law that requires all residents of Massachusetts to have health insurance. One can find the original post here.

6 comments:

Alitovios said...

Να δεις τη νέα ταινία του Moore με τίτλο Sicko που περιγράφει όλα αυτά κι άλλα πολλά και θα ευχαριστείς το Θεό που είσαι ασφαλισμένος στο ΕΣΥ.

tulipa nera said...

Καλημέρα! Πολύ διαφωτιστικό το post σου, όπως κι εκείνο με το Μπαγκλαντές, εξαιρετικό! Εύγε! Για τέτοιου είδους περιστατικά οφείλουμε να έχουμε μάτια και αυτιά ανοιχτά, να ενημερωνόμαστε, να τα διαδίδουμε όσο μπορούμε, να αποκτούμε κοινωνική συνείδηση. Και τέλος, να κάνουμε κι εμείς ένα βήμα προς την εξάλειψή τους, ο καθένας με όποιο τρόπο μπορεί.

Σοφία said...

Που να ακούσεις και ιστορίες από το αγγλικό NHS να φρικάρεις τελείως...

Klearchos said...

Αλητόβιε, σκοπεύω να το δω...

Tulipa Nera, καλωσήρθες και σε ευχαριστώ πολύ!!

Σοφία, άντε, για γράψε κάτι για αυτό...

Anonymous said...

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΟΣΤ

Σοφία said...

Τι να γράψω... ότι 10+ χρόνια στην Αγγλία έχω πάει σε γιατρό μόνο 2 φορές, και μάλιστα και οι δύο σε οδοντίατρο για επείγον περιστατικό;