Monday, March 24, 2008

Στο λυκαυγές του νέου Ελληνικού κράτους...



Ανέκαθεν είχα την πίστη ότι αν δεν υπήρχε ο Παπαφλέσσας, η επανάσταση του 1821 δεν θα είχε ούτε καν ξεκινήσει... Αυτός, με την φλόγα και το θράσος του, έδωσε την πνοή που χρειαζόταν η Φιλική Εταιρεία, όταν ήταν σχεδόν έτοιμη να διαλυθεί... Αυτός ήταν που έπεισε τους προύχοντες της Πελοποννήσου ότι πίσω από τον αγώνα ήταν ο Τσάρος της Ρωσίας, για να τους ξεθαρρέψει... Τέλος, αυτός ήταν, που, όταν κινδύνεψε το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος με την έλευση του Ibrahim Paşa (Ιμπραήμ Πασά) στην Πελοπόννησο, θυσίασε τον εαυτό του μαζί με άλλους 300 άντρες, ως σύγχρονος Λεωνίδας, στο Μανιάκι (20.05.1825).



Η καταγωγή του πατέρα μου είναι από την Μεσσηνιακή Μάνη. Σύμφωνα, όμως, με τις ιστορίες που μου έχει διηγηθεί ο παππούς μου, η οικογένεια μας κατάγεται από την Αρκαδία...

Κάποιο καιρό πριν, ψάχνοντας κάτι στο διαδίκτυο, έπεσα πάνω στην ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου "Βίοι Πελοποννησίων Ανδρών και των έξωθεν εις την Πελοπόννησον ελθόντων κληρικών, στρατιωτικών και πολιτικών των αγωνισαμένων τον Αγώνα της Επαναστάσεως" (1888) του Φώτιου Χρυσανθακόπουλου ή "Φωτάκου", ο οποίος ήταν πρώτος υπασπιστής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Εκεί, λοιπόν, με συγκίνηση διάβασα:

"ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ Οὗτος ἦτον ἐκ τοῦ Σινάνου, καὶ πάντοτε ἠκολούθησε τὸν Ἀρχιμανδρίτην Δικαῖον Φλέσαν, καὶ καθ᾿ ὅλον τὸν ἀγῶνα ὑπηρέτησεν ὁμοῦ μὲ τοὺς Φλεσαίους ὡς στρατιωτικός."

Το Σινάνο είναι η παλιά ονομασία της Μεγαλόπολης, ενώ ο Δίκαιος Φλέσσας ήταν ο γνωστός μας Παπαφλέσσας. "Δίκαιος" ήταν το εκκλησιαστικό οφφίκιο που απέκτησε στο Φανάρι.

Αισθάνθηκα, λοιπόν, περήφανος που εκεί, στο λυκαυγές του νέου Ελληνικού κράτους, ένας πρόγονος μου ήταν δίπλα στον πρωτεργάτη του αγώνα...


[ENG] Papaflessas or Gregorios Dikaios, born George Flessas, was a Greek priest and amongst the originators of the Greek revolution in 1821, probably the most important one. Near to him, there was Giannakis Kapoutsis, one of my ancestors.

No comments: