Saturday, March 29, 2008

Η παλιότερη ηχογράφηση που υπάρχει...

Το διάβασα στο in.gr... Η παλιότερη γνωστή ηχογράφηση ανθρώπινης φωνής που υπάρχει δεν είναι από τον φωνόγραφο του Έντισον, το 1877, αλλά από τον φωναυτογράφο του Γάλλου τυπογράφου Édouard-Léon Scott de Martinville (Εδουάρδος Λέον Σκοτ ντε Μαρτενβίλ), το 1860.

Ο φωναυτογράφος του Σκοτ λειτουργούσε με παρόμοια λογική με τον φωνόγραφο. "Ένα κέρατο λειτουργούσε σαν μικρόφωνο και μεταβίβαζε τις ηχητικές δονήσεις σε μια βελόνα, η οποία με τη σειρά της χάραζε φύλλα χαρτιού μαυρισμένα με τον καπνό μιας λάμπας λαδιού". Η διαφορά των δύο ήταν ότι "ο φωνογράφος του Έντισον μπορούσε όχι μόνο να ηχογραφεί αλλά και να αναπαράγει τις ηχογραφήσεις, κάτι που ο Σκοτ δεν είχε καν διανοηθεί." Η αναπαραγωγή του ήχου από τα χαρτιά του Σκοτ έγινε δυνατή μόνο στην εποχή μας, με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας...

Η πρώτη ηχογράφηση, λοιπόν, είναι 10 δευτερολέπτων, έγινε στις 9 Απριλίου του 1860 και ακούγεται μια τραγουδίστρια να ερμηνεύει το λαϊκό τραγούδι Au Clair de la Lune ("Στο Φως του Φεγγαριού"). Βέβαια μην περιμένετε ποιότητα στον ήχο.

Η ηχογράφηση υπάρχει στην Αγγλική Wikipedia:


No comments: