Thursday, February 19, 2009

Πάλι εμπλοκή στην ανέγερση του Στεγάστρου του Προϊστορικού Οικισμού του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης...


Xesti 3 - North Wall
Στις 15.04.2008, η Κοινοπραξία Ακρωτηρίου Θήρας, κατασκευάστρια κοινοπραξία του Στεγάστρου για την προστασία του Προϊστορικού Οικισμού, κατέθεσε στο Πολεοδομικό Τμήμα Θήρας αίτηση για την αναθεώρηση της πολεοδομικής αδείας 32/2001 ώστε να προχωρήσει στην εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης. Η αίτηση είχε αριθμό πρωτοκόλλου 1034. Η μελέτη αποκατάστασης είχε συνταχθεί και ελεγχθεί από δύο από τις μεγαλύτερες Αγγλικές εταιρείες στο είδος τους, την Arup και την Atkins.

Με την Απόφαση 44/2008 του Επαρχιακού Συμβουλίου της Θήρας, οι φάκελοι του συγκεκριμένου έργου, οι μελέτες και όσες άλλες υποστηρικτικές μελέτες απαιτούνται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, που κατατέθηκαν στο Πολεοδομικό Τμήμα Θήρας διαβιβάσθηκαν, προκειμένου να ελεγχθούν και να εγκριθούν από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., το Υπουργείο Πολιτισμού, την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Τ.Ε.Ε., από εξειδικευμένους μηχανικούς.

Ο έλεγχος έγινε και η μελέτη εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και η κατασκευάστρια κοινοπραξία προσπάθησε να καταθέσει ξανά τον φάκελο στην πολεοδομία στις 18.02.2009. Η υπεύθυνη της Πολεοδομίας κα. Έφη Πασσαλή αρνήθηκε να δεχτεί τον φάκελο με το σκεπτικό ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ21/17816/834/6-4-2000 των τότε Υπουργών Πολιτισμού κας Ελισάβετ Παπαζώη και Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Κώστα Λαλιώτη, με βάση την οποία εγκρίθηκε η αρχική άδεια και οι μετέπειτα αναθεωρήσεις, δεν μπορεί να υπερισχύει του Προεδρικού Διατάγματος Π.Δ. 16-2-1990 ΦΕΚ 139 Δ΄/19-3-1990, σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου (παράγραφος Δ, Άρθρο 2, Σημείο 4) στην συγκεκριμένη περιοχή επιτρέπεται μόνο η κατασκευή υπόγειων δεξαμενών και αντλιοστασίων συνολικού εμβαδού 15 τετραγωνικών μέτρων και με ύψος 2,30 μέτρων και μόνο για γεωργική χρήση.

Κατά την άποψη του Επαρχιακού Συμβουλίου, πρέπει να γίνει Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο στην συγκεκριμένη περιοχή ώστε να επιτραπούν οι εργασίες... Να σημειωθεί ότι το Πολεοδομικό Τμήμα Θήρας δεν είχε θεωρήσει τα παραπάνω δεδομένα ως πρόβλημα όταν - πιθανότατα λανθασμένα τότε - εξέδωσε την αρχική οικοδομική άδεια και ενέκρινε τις μετέπειτα τροποποιήσεις της. Επίσης δεν υπήρξε ποτέ κανένα πρόβλημα με τις ήδη υφιστάμενες κατασκευές, όπως το παλαιό Στέγαστρο και τα κτίρια των αρχαιολόγων και των αρχαιοφυλάκων...


Creative Commons License

2 comments:

Γιωργος Μανουσακης said...

απίστευτο!

επισκέφθηκα το καλοκαίρι τη Σαντορίνη και μου έκανε μεγάλη εντύπωση που δεν προχωρά καθόλου το έργο αυτό που αν δεν κάνω λάθος είχε στοιχίσει περισσότερο από ένα δισ. δραχμές!

Artanis said...

Τόσα χρόνια κλειστό και με έναν νεκρό, μα καλά τί περιμένουν;
Ποιον να πάρω να μπινελικώσω;